Terugblik op 2024

Van collectie naar connectie

Doelstelling 2024:
Het doel voor 2024 was om, met behulp van een contentkalender, een sterke verbinding te creëren tussen de collectie en het georganiseerde aanbod. Programmamakers en collectioneurs hebben hierin een cruciale rol gespeeld.

Resultaat
Fysieke contentkalender:
Alle betrokkenen zijn gefotografeerd en de afbeeldingen zijn geïntegreerd in de kalender. Dit heeft bijgedragen aan een persoonlijkere en visueel aantrekkelijke presentatie van ons aanbod.


Ontwerp:
Het ontwerp van de contentkalender is zo goed als afgerond en voldoet aan de verwachtingen van alle stakeholders. Het biedt een overzichtelijke en inspirerende weergave van de verbinding tussen activiteiten en collectie.


Maandthema’s voor 2024:
In overleg zijn de maandthema’s voor 2024 vastgesteld. Dit biedt een duidelijke richtlijn voor de verdere programmering en zorgt ervoor dat de connectie met de collectie ook in de toekomst gewaarborgd is.


Verbeterde connectie:
De connectie tussen de collectie en activiteiten is merkbaar verbeterd. Activiteiten zoals de Betje Wolff-lezing en het TalentenLab hebben duidelijkere links met de collectie gekregen, wat de betrokkenheid van het publiek heeft vergroot.


Verdere uitwerking:
De verdere uitwerking van de maandthema’s vindt plaats in de geplande overleggen, zowel in het programmeringsoverleg als het collectie-overleg. Dit zorgt ervoor dat alle betrokkenen actief meedenken en bijdragen aan de verbinding tussen collectie en activiteiten.

Duurzaamheid

Doelstelling 2024:
Op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), duurzaamheid en milieu voldoet Bibliotheek IJmond Noord aan de strenge eisen van Duurzaamheid Gastvrij en heeft aan het eind van 2024 het gouden certificaat behaald.

Resultaat:
Behaald Gouden Duurzaam Gastvrij Certificaat:
De Bibliotheek IJmond Noord heeft met succes het Gouden Duurzaam Gastvrij Certificaat behaald in oktober 2024. Dit was het resultaat van het voorbereiden op de proefkeuring en het voldoen aan de strenge eisen op het gebied van duurzaamheid. Medewerkers hebben actief deelgenomen aan het proces, onder begeleiding van The Green Leisure Group, en zijn zich bewust geworden van belangrijke aspecten zoals het bijhouden van verbruikscijfers, het naleven van wet- en regelgeving, afvalscheiding en het verantwoord gebruik van schoonmaakmiddelen. Het behalen van het gouden certificaat is een belangrijke mijlpaal voor de Bibliotheek en biedt de gelegenheid om met bezoekers in gesprek te gaan over de behaald duurzaamheidsprestatie. Alle medewerkers ontvingen een pin met het Duurzaam Gastvrij logo voor op hun bedrijfskleding, wat de zichtbaarheid van dit succes vergrootte.

Kennissessies en Scholing voor Medewerkers:
De kennissessies verzorgd door The Green Leisure Group zijn een belangrijke bijdrage geweest aan de verduurzaming van de Bibliotheek. Vijf sessies werden gevolgd door het Greenteam van de Bibliotheek, waarin onderwerpen zoals duurzaam inkopen, circulariteit, energieverbruik en duurzaam ondernemen aan bod kwamen. Deze sessies hebben de medewerkers verder toegerust met kennis over de verduurzaming van hun werkzaamheden en de Bibliotheek als geheel. In maart verzorgde The Green Leisure Group een interne scholing voor de medewerkers, waarin werd ingegaan op de verduurzaming in Nederland, Europa en wereldwijd, en hoe deze trends en ontwikkelingen relevant zijn voor de kerntaken van de Bibliotheek.

Duurzame initiatieven en acties:
Afgeschreven boeken:
Sinds maart is er een palletbox van GP Groot beschikbaar gesteld voor het verzamelen van afgeschreven boeken. Deze boeken worden op een duurzame manier verwerkt, wat bijdraagt aan een circulaire benadering van het boekenaanbod van de Bibliotheek.

Zadenactie:
In april werd er in samenwerking met The Pollinators een actie gehouden waarbij zaden werden uitgedeeld onder het thema ‘Voedselbank voor Bijen’. Alle beschikbare zakjes zaad zijn uitgedeeld, waarmee de Bibliotheek heeft bijgedragen aan de bescherming van de bijenpopulatie.

Young Adult Boeken Verkoop:
Eind april werd er een grote verkoop van afgeschreven Young Adult boeken gehouden. Deze verkoop trok veel jongeren aan en was een succes, niet alleen door de verkoop van boeken, maar ook door de betrokkenheid van de gemeenschap bij het initiatief.

Lentemarkt:
Op 1 juni werd de Lentemarkt georganiseerd op het Kerkplein, met meer dan 25 deelnemers en diverse activiteiten. Dit evenement heeft de lokale gemeenschap bij elkaar gebracht en de duurzame initiatieven van de Bibliotheek verder gepromoot.

Luchtkwaliteitsmeetapp:
In september en november vonden bijeenkomsten plaats van Hollandse Luchten, waar een app werd gedemonstreerd voor het meten van de luchtkwaliteit. Deze bijeenkomsten hielpen om het bewustzijn over luchtvervuiling en milieu te vergroten.

Kledingruilbeurs:
Op 14 november werd er een drukbezochte kledingruilbeurs gehouden in de Bibliotheek. Dit evenement bevorderde hergebruik en recycling en werd goed ontvangen door de bezoekers.

Digitale Geletterdheid - IDO

Doelstelling 2024:
Het doel voor 2024 was om de dienstverlening van het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest verder te optimaliseren. De focus ligt op het versterken van de samenwerking met sociale domeinen en het vergroten van het bereik van IDO-vragen. Dit wordt bereikt door kwartaal evaluaties, het aanbieden van de cursussen DigiSterker en Digivitaler en actieve wervingsinspanningen via onze partners van het Taalhuis IJmond.

Resultaat
Samenwerking en bereik:
De samenwerking met de sociale teams van Heemskerk en Uitgeest is intensief geweest, wat heeft geresulteerd in regelmatige publiciteit in de lokale kranten van beide gemeenten. Dit heeft bijgedragen aan een verhoogde zichtbaarheid van de IDO-dienstverlening. De eerste stappen voor samenwerking met Socius in Beverwijk zijn gezet, met geplande overleggen voor een warme overdracht van inwoners naar de juiste diensten.

Spreekuren en stijging van vragen:
Van de bezoekers volgde een klein percentage een digivaardigheidscursus. In 2025 ligt er een focus op het verhogen van de deelname aan deze cursussen.

Warm doorverwijzen:
Er is een significante toename van warme doorverwijzingen, met 23% van de bezoekers die rechtstreeks werden doorverwezen naar een partner van de bibliotheek, waarvan 10% directe begeleiding ontving. Het merendeel van de bezoekers (44%) kreeg enkel informatie en begeleiding voor hun vraag, wat de grote behoefte aan toegang tot digitale informatie benadrukt.

Impact van spreekuren:
De uitbreiding van het aantal spreekuren per 1 september, met elke dag spreekuren van maandag tot en met vrijdag en extra beschikbaarheid op zaterdag in Beverwijk en Heemskerk, heeft de zichtbaarheid en toegankelijkheid van IDO-diensten verder vergroot. We zullen de impact hiervan in  2025 blijven monitoren om te zien of deze uitbreiding leidt tot een verdere stijging van het aantal gestelde vragen.

Gebruik van Wijkscan Laaggeletterdheid:
In samenwerking met Probiblio is een wijkscan laaggeletterdheid beschikbaar gesteld, die inzicht biedt in de digitale vaardigheden van de lokale gemeenschap. Deze wijkscan zal worden gebruikt bij de programmering van digitale cursussen en dienstverlening in 2025.

Taalhuis IJmond

Doelstelling 2024:
In 2024 heeft Bibliotheek IJmond Noord zich gericht op het versterken van de samenwerking met diverse partners en bedrijven, met als doel het Taalhuis IJmond als waardevolle speler voor medewerkers met een NT-1 achtergrond te positioneren.

Resultaat:
Samenwerking met bedrijven:

Er is intensief contact geweest met TATA Steel, maar dit vereist voortdurende aandacht van de Bibliotheek om het contact levendig te houden. Zonder actieve initiatieven van de Bibliotheek bestaat het risico dat het contact verwatert. Er werd verder gewerkt aan het verbeteren van de communicatie naar toeleiders (bedrijven en klantmanagers), met het opzetten van een PR-traject om hen beter bewust te maken van de mogelijkheden die het Taalhuis biedt voor medewerkers met een NT-1 achtergrond.

Taalspreekuur en leeskringen:
Het aantal vragen dat tijdens de Taalspreekuren in Beverwijk en Heemskerk is gesteld, bedraagt 240, wat aangeeft dat er een aanzienlijke behoefte is aan ondersteuning bij taalvraagstukken in de regio.

Het aantal leeskringen voor laaggeletterden is als volgt verdeeld:

Beverwijk: 3 groepen
Beverwijk: Leeskring Anjelier – 1 groep
Heemskerk: 4 groepen
Heemskerk: Leeskring Taalcarrousel De Stut – 1 groep
Heemskerk: Leeskring
Europaplein – 1 groep

De leeskringen blijven een belangrijke en waardevolle vorm van taalondersteuning voor laaggeletterden, en de diversiteit in de locaties biedt een brede toegankelijkheid voor deelnemers.

Deelname aan beleidsplanning:
De Bibliotheek heeft actief deelgenomen aan de sessies voor het nieuwe meerjarenbeleidsplan van Taalhuis IJmond, waarmee een belangrijke bijdrage is geleverd aan de verdere ontwikkeling van het Taalhuis. Tijdens de Week van het Nederlands werd er bovendien een Taalhuismarkt georganiseerd, waarmee het Taalhuis nog meer onder de aandacht werd gebracht van het publiek.

Landelijke acties en communicatie:
In lijn met de landelijke actie Heel Nederland Leest werd er een eenvoudige uitgave van het boek Joe Speedboot beschikbaar gesteld voor de leeskringen voor laaggeletterden. Dit werd goed ontvangen en ondersteunde de leesbevordering voor de doelgroep. Bovendien zijn alle persberichten rondom Taalhuis IJmond verspreid via diverse mediakanalen, zowel online als offline. Dit heeft bijgedragen aan een breder bereik van het Taalhuis en de diensten die het aanbiedt.

Communicatie:
De doelen uit het communicatieplan van Taalhuis IJmond voor 2024 zijn behaald. Er is een duidelijkere zichtbaarheid van het Taalhuis gecreëerd, zowel binnen de regio als landelijk, en er is meer bekendheid gegenereerd voor de diensten die gericht zijn op laaggeletterden en NT-1 gebruikers.

Boekstart

Doelstelling 2024:
Aan het eind van 2024 maakt 75% van de kinderopvanglocaties gebruik van één of meerdere onderdelen van BoekStart. Tien opvanglocaties participeren in het BoekStart in de kinderopvangprogramma. De Bibliotheek stelt, in overleg met Jeugdgezondheidzorg Kennemerland een plan van aanpak op voor de meest passende en efficiënte vorm van de Boekstartcoach. Hiermee is Bibliotheek IJmond Noord een belangrijke partner in het regionale netwerk rondom onderwijsachterstandbeleid en gezinsaanpak.

Resultaat:
Deelname van kinderopvanglocaties:
Vier kinderopvanglocaties hebben aangegeven interesse te hebben in het BoekStart in de Kinderopvang-programma, waarvoor ook Impulsgelden zijn aangevraagd. We werken toe naar het doel om eind 2024 samen te werken met 10 kinderopvanglocaties. Op dit moment hebben 4 locaties deelgenomen, wat neerkomt op 30% van de 32 opvanglocaties in Heemskerk en Beverwijk. We zijn dus goed op weg, maar de volledige doelstelling is in 2024 niet gehaald. We blijven de onderhandelingen voortzetten en verwachten in 2025 definitief de samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen.

Instellingsabonnementen en activiteiten:
Alle kinderopvanglocaties in Heemskerk en Beverwijk nemen een instellingsabonnement af, waarmee ze gebruik maken van het Kamishibai Verteltheater en voorleesplaten, toegang hebben tot een bibliotheekabonnement, en regelmatig de Bibliotheek bezoeken.
Locaties ontvangen daarnaast een uitnodiging voor de inspiratieavond tijdens de Nationale Voorleesdagen. Deze avond heeft positieve reacties opgeleverd en wordt gezien als een waardevolle activiteit voor de ruim vijftig pedagogisch medewerkers die die avond aanwezig waren.

Boekstart consulent:
Er is een nieuwe consulent Boekstart in de Kinderopvang aangesteld, die uit het veld komt en veel ervaring heeft. De consulent is in januari gestart met de benodigde opleiding. Onderhandelingsgesprekken met de kinderopvanglocaties zijn opgepakt en voortgezet, en we hebben veel positieve reacties ontvangen. We kijken ernaar uit om in 2025 nieuwe samenwerkingsovereenkomsten te ondertekenen en de uitvoering hiervan te starten.

Voorleestheater en Kamishibai:
Tot eind december heeft het voorleestheater iedere eerste zaterdag van de maand (met uitzondering van de zomervakantie) afwisselend in Heemskerk en Beverwijk plaatsgevonden. Er was steeds een grote opkomst, wat het succes van deze activiteit onderstreept.
De vertelkastjes (Kamishibai) zijn vervangen door nieuwe exemplaren, en de vertelplaten zijn opgeschoond. De oude kastjes en platen zullen worden hergebruikt voor lessen op het mbo, waardoor we de materialen een tweede leven kunnen geven.

Nationale Voorleesdagen:
Illustratoren Inge en Dieter Schubert zullen begin januari een presentatie geven over hun samenwerking en de totstandkoming van hun nieuwe prentenboek Rinus, dat prentenboek van het jaar is geworden. Deze inspiratieavond is voor pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, leerkrachten uit groep 3 en vrijwilligers van de Voorleesexpress. Deze avond zal bijdragen aan het verder versterken van de kennis en het enthousiasme rondom voorlezen in de regio.

Samenwerking met de scholen

Doelstelling 2024:
In schooljaar 2024-2025 is er gestart met een vernieuwde vorm van het jaarprogramma. De inhoud, vormgeving en verspreiding van het jaarprogramma is gericht op intensieve samenwerking, versterking van de rol van de leerkracht en het vergroten van de impact van de Bibliotheek op het leesplezier van de kinderen.

Resultaat
Vernieuwd Jaarprogramma: Het programma is vernieuwd.
De manier van presenteren, inschrijven en de inhoud zijn herzien. In plaats van de traditionele aanpak is ervoor gekozen om de presentatie van het jaarprogramma te doen tijdens een inspiratiebijeenkomst, waar leerkrachten en andere schoolmedewerkers konden genieten van een interessante spreker, leerzame workshops en een netwerkgelegenheid met een hapje en een drankje. Deze aanpak heeft positieve feedback opgeleverd, wat suggereert dat de vernieuwde vorm goed werd ontvangen.

Kosten en financiering dBos:
Een belangrijk punt van aandacht was de financiering van de Bibliotheek op school (dBos). Scholen zijn geïnformeerd dat de Bibliotheek in 2024-2025 niet langer alle kosten rondom dBos kan dekken, wat veel spanning en emoties heeft veroorzaakt, zowel bij de scholen als binnen de Bibliotheek zelf. Deze boodschap werd zorgvuldig gecommuniceerd, met begrip voor de situatie van beide partijen.

Informatieoverleg over dBos:
Om de veranderingen in de financiering en de impact van dBos duidelijk te maken, is er met hulp van experts van Stichting Lezen en de Vereniging Openbare Bibliotheek een informatiebijeenkomst georganiseerd voor directeuren, leescoördinatoren en Intern Begeleiders van de dBos-scholen. De bijeenkomst had als doel het belang van dBos te onderstrepen en de landelijke onderzoeken over de financiën toe te lichten. Deze bijeenkomst werd goed ontvangen en heeft geholpen om de situatie transparant te maken en samenwerking verder te verduidelijken.

Nieuwe aanpak financiering dBos:
De Bibliotheek heeft aangegeven dat alleen de inflatie op de kosten van dBos wordt doorberekend in schooljaar 2024-2025. Daarnaast is afgesproken dat er gesprekken zullen plaatsvinden met individuele scholen om te bespreken hoe de voortzetting van dBos eruit zal zien, of dat er een andere passende samenwerking gevonden moet worden. Deze flexibele benadering heeft geholpen om de relatie met scholen in stand te houden, ondanks de financiële uitdagingen.

Aanvragen voor het vernieuwde jaarprogramma:
Voor schooljaar 2024-2025 zijn er 85 aanvragen voor lessen uit het vernieuwde jaarprogramma ingediend, wat veel meer is dan verwacht. Dit wijst erop dat de scholen zich snel hebben aangepast aan de nieuwe manier van werken en dat er veel belangstelling is voor de vernieuwde samenwerking. Dit is een positief resultaat dat aangeeft dat de vernieuwde aanpak goed aanslaat.

Offertes dBos en nieuwe aanpak:
De informatiebijeenkomsten en transparante communicatie rondom de kosten en financiering hebben bijgedragen aan begrip en het behouden van goede relaties met de scholen. De beslissing om een slanker, goedkoper alternatief voor dBos aan te bieden lijkt succesvol, aangezien de meeste scholen deze optie hebben geaccepteerd en andere scholen waarschijnlijk zullen volgen. De verwachting is dat de samenwerking met de scholen in de toekomst verder zal worden versterkt, met een focus op intensieve samenwerking, het versterken van de rol van de leerkrachten en het vergroten van de leesbeleving bij kinderen.

100-talentenbibliotheek - TalentenLab

Doelstelling 2024:
De verbinding van de 100-talen tenbibliotheek en het TalentenLab is zichtbaar in de programmering van de activiteiten. De ambassadeurs (afgevaardigde kinderen van dBos-scholen) en andere geïnteresseerde kinderen denken vier keer per jaar mee over de programmering.

Resultaat:
Verbinding tussen 100-talentenbibliotheek en TalentenLab:
De verbinding tussen de 100-talentenbibliotheek en het TalentenLab is succesvol gelegd. Er wordt nu actief gebruik gemaakt van de collectie boeken die passen bij de activiteiten in het TalentenLab. Boeken die aansluiten bij de thema’s van de activiteiten worden uitgeleend en, met actieve inzet van de medewerkers en vrijwilligers, ook gebruikt tijdens de activiteiten zelf. Dit heeft bijgedragen aan een grotere betrokkenheid van kinderen bij zowel de collectie als de activiteiten.

Programmering en betrokkenheid van kinderen:
Kinderen zijn betrokken bij de programmering van het TalentenLab. Vier keer per jaar wordt er feedback verzameld, wat bijdraagt aan een relevanter en afwisselender aanbod van activiteiten. Ouders en kinderen geven aan het halfjaarlijkse overzicht prettig te vinden, wat de communicatie over de activiteiten vergemakkelijkt.

Aantallen en deelname:
Beverwijk:
In 2023 namen 154 kinderen deel aan de activiteiten in Beverwijk. In 2024 was er een stijging naar 244 deelnemers in het eerste halfjaar, wat een toename van 90 deelnemers betekent. Deze groei kan grotendeels worden toegeschreven aan de inzet van de vrijwilliger, die een belangrijke rol heeft gespeeld in het aantrekken van nieuwe deelnemers en het ondersteunen van de activiteiten.

Heemskerk:
In 2023 namen 354 kinderen deel aan de activiteiten in Heemskerk.
In 2024 was er een afname naar 324 deelnemers, wat te wijten is aan de verbouwing en tijdelijke sluiting van de vestiging in Heemskerk.

Gastworkshops:
Het verhogen van het maximale aantal kinderen per gastworkshop van 15 naar 20 deelnemers heeft een positieve uitwerking gehad in beide TalentenLabs, wat heeft geleid tot een efficiënter gebruik van de ruimte en een grotere betrokkenheid van de kinderen.