TERUGBLIK OP

2021

HE! Wat leuk dat je
ons jaarverslag
opent!

Helaas is het jaarverslag beter te zien op je PC, dus sla snel de laptop open of start je pc!

Bekijk je het jaarverslag op je Tablet? Draai dan je scherm om!

Kunst en Cultuur

De Bibliotheek laat mensen kennismaken met kunst en cultuur

Literaire ontmoetingen

Om jongeren en volwassenen in aanraking brengen met schrijvers organiseert de Bibliotheek literaire ontmoetingen. Tijdens de lockdown gaven Susan Smit en Tommy Wieringa ieder een online lezing. In samenwerking met het Kennemer theater en Cultuurhuis Heemkerk organiseerden we ook twee goedbezochte literaire ontmoetingen met dichteres Ellen Deckwitz en schrijver Twan Huys. Toneelschrijver en theatermaker Iris Stam verzorgde de online workshop Toneelschrijven en schrijfster Maria Genova trakteerde maar liefst 50 deelnemers op een online workshop Korte verhalen schrijven.

In dorpshuis De Moriaan in Wijk aan Zee bezochten 30 belangstellenden in oktober een boeiende presentatie met als titel De Reis van de Nachtwacht. De presentatie ging over de reis van Rembrandts beroemde schilderij de Nachtwacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een korte film gaf extra informatie over de verplaatsing van kunstwerken en de bouw van de bunkers in Heemskerk waarin kunst werd veiliggesteld.

 

Lonkende leestafel en Tafel vol verhalen

De Lonkende Leestafel en de Tafel vol verhalen zijn leesbevorderingsprojecten voor ouderen en mensen met een psychische kwetsbaarheid. Naast de bestaande projecten is dit jaar gezocht naar nieuwe mogelijkheden voor de Leestafels. Er is een start gemaakt met de maandelijkse Lonkende Leestafel 2.0, met lokale experts in samenwerking met de welzijnsorganisaties van Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee. De eerste stappen zijn gezet om de Tafel vol verhalen als los onderdeel van CultuurKracht in te zetten. We gaan onderzoeken hoe het lezen en bekijken van boeken samengevoegd kan worden met verschillende andere culturele activiteiten.

 

Septembergras

Tijdens de kunstmanifestatie Septembergras gaf Jaap Tesselaar op vrijdag 3 en 10 september een tweedelige poëzieworkshop in de tuin van buitenplaats Akerendam. Deze workshops werden georganiseerd door Stichting Kunst & Cultuur in samenwerking met Bibliotheek IJmond Noord.