Terugblik op 2022

He! Wat leuk dat je
ons jaarverslag
opent!

Helaas is het jaarverslag beter te zien op je PC, dus sla snel de laptop open of start je pc!

Bekijk je het jaarverslag op je Tablet? Draai dan je scherm om!

Kunst en Cultuur

De Bibliotheek laat mensen kennismaken met kunst en cultuur

Literaire ontmoetingen

Om jongeren en volwassenen in aanraking te brengen met schrijvers organiseert de Bibliotheek literaire ontmoetingen. In goede samenwerking met het Kennemer theater organiseerden we er vier, met Rosita Steenbeek, Auke Kok, Arthur Japin en Splinter Chabot.  

Kunstlezing in de Wijkertoren

In de Wijkertoren bezochten bijna 40 belangstellenden in maart een boeiende lezing met als titel Gezicht op Beverwijk.  

“Een lezing onder de Wijkertoren over de Wijkertoren op een schilderij, hoe toepasselijk is dat? Op het schilderij ‘Gezicht op Beverwijk’ (1646) staat prominent de Wijkertoren. Op de meest toepasselijke plek, namelijk onder de Wijkertoren, vertelde Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend over dit prachtige historische meesterwerk van Solomon van Ruysdael (Naarden, ca. 1600-1603 – Haarlem, begraven 3 november 1670). Een unieke lezing op een unieke plek!”

Beverwijkse Stadsdichter

De dit jaar ontbonden Stichting Kunst & Cultuur heeft de organisatie van de stadsdichterverkiezing en andere activiteiten rond poëzie overgedragen aan de Bibliotheek. Bij uitzondering waren er in Beverwijk in 2022 twee stadsdichters, Doris Schyns en Emiel Heilig. Er zijn acht stadsgedichten geschreven. Bij elk stadsgedicht maakte Wies Tesselaar een bijpassende afbeelding.

Online kunstlezingen

Lekker vanuit huis leren en genieten van online kunstlezingen van Bureau Boeiend. In 2022 waren er negen online kunstlezingen over diverse onderwerpen: Paula Rego, Sneeuw en IJs, Wat is kunst?, De symboliek van de kunst, De Euromunt, Barcelona, Gustav Klimt, Andalusië en Michelangelo. In totaal woonden 171 deelnemers één of meerdere online (kunst)lezingen bij.

“Bedankt voor een zeer interessante lezing over Michelangelo. Ik wist niet dat hij zo veel had gemaakt en ben dankbaar dat ik op deze wijze kennis met hem heb gemaakt. Voortaan zal ik anders naar kunst kijken.”