Terugblik op 2023

Culturele Zaterdagen

Het Cultuurhuis Heemskerk en de Bibliotheek trokken in 2023 opnieuw samen op om een maandelijks, laagdrempelig cultuuraanbod voor kinderen in Heemskerk te ontwikkelen. Het aanbod vond plaats in het Cultuurhuis en de Bibliotheek en waren toegankelijk zijn voor alle bewoners uit Heemskerk. In totaal waren er 10 zaterdagen gepland en hebben we in totaal 180 kinderen bereikt. Met name de activiteiten voor peuters werden zeer goed bezocht.

Internationaal Kinderfeest

Samen met Welzijn Beverwijk, Centrum voor de Kunsten, Cultuurhuis Heemskerk, MET Heemskerk en het Kennemer Theater stond op 13 mei de speeltuin Jeugd en Vreugd in Oosterwijk in het teken van het Internationaal Kinderfeest.

Ruim 400 kinderen konden er knutselen, dansen, muziek maken, theater maken, zich bezig houden met de natuur en verhalen vertellen.

Beverwijkse Stadsdichter

De in 2022 ontbonden Stichting Kunst & Cultuur heeft de organisatie van de stadsdichterverkiezing en andere activiteiten rond poëzie overgedragen aan de Bibliotheek. Eind 2022 werd er een stadsdichtersverkiezing gehouden en een deskundige jury koos voor Mattijs Reinen. Wethouder voor cultuur Teun-Jan Tabak las het mooie juryrapport aan de dichters en het publiek voor, waarna hij de winnaar bekendmaakte en hem van harte feliciteerde. In vergelijking met voorgaande jaren waren er in 2022 minder deelnemers. Toch bleef er ter beoordeling genoeg van goede kwaliteit over, zo bleek de juryleden al snel. Meer dan voldoende om op de voorgaande dinsdagavond bij de (altijd serieuze) eerste beoordeling aardig wat stof tot nadenken en discussie te hebben.

Theater na de Dam

Sinds 2012 presenteert Theater Na de Dam jongerenvoorstellingen die op 4 mei in het hele land tegelijk gespeeld worden en zo de nationale dodenherdenking extra betekenis geven.

In 2023 waren, er verspreid over het land, 43 voorstellingen, gespeeld en gemaakt door ruim 350 jongeren van 10 tot 20 jaar. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klonken voor even de stemmen van toen in het nu. Eén van die 43 voorstelling vond plaats in Beverwijk!

Het Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek IJmond Noord gingen aan de slag met jongeren uit Beverwijk en zij maakten samen een voorstelling op basis van gesprekken die zij voerden met (familie van) ooggetuigen.

De voorstelling vond op 4 en 5 mei plaats in de Grote Kerk en trok zo’n 80 bezoekers.

Online kunstlezingen

Lekker vanuit huis leren en genieten van online kunstlezingen van Bureau Boeiend. In 2023 waren er zes online kunstlezingen over diverse onderwerpen: David Hockney, Johannes Vermeer, Rosa Bonheur, Henry Moore en vrienden, Slavernij in de kunst en Hilma af Klint. Daarnaast gaf Krzystof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend in april een kunstlezing over Brussel in de Bibliotheek. In totaal hebben 137 deelnemers één of meerdere online of fysieke (kunst)lezing bijgewoond.

Een zomer vol culturele jeugdactiviteiten

Voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar vonden er in augustus op maandag- en woensdagmiddagen op de jeugdafdeling in vestiging Beverwijk en in de Bibliotheek in Heemskerk leuke creatieve en culturele activiteiten plaats.

Zomerspektakel

De eerste week van de zomervakantie stond in het teken van creativiteit, dans, koken, theater, sport en spel, dinsdag 25 tot en met donderdag 27 juli rond het Kennemer Theater. Maar liefst 350 kinderen deden mee. In de Bibliotheek van Beverwijk kon je een luisterboek maken, je eigen kaart maken met behulp van het Green Screen en lasergamen.

Fun in the Sun

Samen met het Cultuurhuis Heemskerk en MET Heemskerk was er in augustus een week bomvol gratis activiteiten voor kinderen tot 16 jaar. In samenwerking met Mad Science waren er workshops en daarnaast las een vrijwilliger voor. In totaal bereikten we hiermee 50 kinderen.