Terugblik op 2023

Ontmoeting en Debat

De Bibliotheek als platform om kennis te delen
Onze dienstverlening reikt verder dan onze muren: we trekken naar buiten om mensen te bereiken die niet vanzelf de Bibliotheek bezoeken. 

Internationale Vrouwendag

Op woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een mooie aangelegenheid om (inter)nationale vrouwen te belichten die een rol hebben gespeeld in de internationale geschiedenis. Zo konden kinderen tussen 6 en 12 jaar op bezoek bij Aletta Jacobs, Annie M.G. Schmidt, Mary Shelley of Beatrix Potter en hun verhaal aanhoren. De vrouwen waren tot leven gebracht door medewerkers uit de Bibliotheek, waardoor kinderen vragen konden stellen over het leven in die tijd. Het TalentenLab stond die dag in het teken van Madame Curie en konden de kinderen leuke wetenschappelijke proefjes doen. De Verhalendames kwamen langs om ter plekke gedichtjes te maken. Er was veel aandacht in de media voor deze activiteit en goed bezocht door 30 kinderen en hun ouders.

Ouderen

‘Een leven lang leren’ geldt natuurlijk ook voor ouderen. Daarom organiseerde de Bibliotheek diverse activiteiten in samenwerking met diverse partners, zoals Zomer op ’t Plein. 

Veel activiteiten voor ouderen, die gedurende het jaar georganiseerd worden, stoppen in de zomervakantieperiode. Voor de vierde zomer op rij organiseerde Bibliotheek IJmond Noord samen met Stichting Welzijn Beverwijk, Kennemer Theater en Centrum voor de Kunsten Zomer op ’t plein.

Op 4 middagen in juli en augustus waren er twee verschillende kunstzinnige workshops en activiteiten op het gebied van beeldende kunst, dans, film en fotografie, literatuur, muziek, reizen of theater, allemaal onder het thema ‘buiten Europa’. De middagen werden afgesloten met een gezamenlijke presentatie.

Er waren in totaal 111 bezoekers.

Programma:

Per middag waren er twee verschillende kunstzinnige workshops en activiteiten op het gebied van beeldende kunst, dans, film en fotografie, literatuur, muziek, reizen of theater. De middagen werden afgesloten met een gezamenlijke presentatie.

Workshops 31 juli:
Workshops: Modern Linedancing en origami.
Lezing: Saskia Goldschmidt over haar boek Kukuruznik.

Workshops 7 augustus:
Workshops: Tai Chi en improvisatietheater.
Lezing: Een muzikale reis door Midden-aarde.

Workshops 14 augustus:
Workshops: Aboriginal Art en ukelele.
Lezing: New York

Workshops 21 augustus:
Workshops: Compositie maken op We Will Rock You en Kawaii tekeningen maken.
Lezing: Curaçao

Reisloket

Het Reisloket was in april wederom beide vestigingen aanwezig. Met welke bus kan ik naar mijn familie? En hoe zit dat nou met de OV-chipkaart? Bij het Reisloket konden met name ouderen terecht met vragen over het openbaar vervoer. Hier is goed gebruik van gemaakt door 90 bezoekers.

Voel je goed-weken

In juni en juli organiseerden we de “Voel je goed”-weken, dat was een reeks lezingen van verschillende sprekers over gezondheid, levensverhalen en welzijn. Het waren lezingen in vorm van een open podia. Bezoekers konden meeluisteren en zich laten inspireren over het leven, zowel in Heemskerk als in Beverwijk.

Community Duurzaamheid

Door community’s te faciliteren kan de Bibliotheek functioneren als een platform voor inwoners om kennis met elkaar te delen. De spreekuren van de community Duurzaamheid die de Bibliotheek ondersteunt, werden in samenwerking met EcoBeverwijk georganiseerd. Nog altijd is EcoBeverwijk voor de Bibliotheek een belangrijke gesprekspartner vanwege hun expertise en uitgebreide netwerk van mensen en organisaties die zich eveneens richten op duurzaamheid in brede zin. Samen is er een succesvolle Duurzame lentemarkt georganiseerd, waar lokale partijen aanwezig waren, zoals De Duintuin, rondleidingen van de Bosw8er, stekjesmarkt en lokale schrijver Iris Veltman met haar boek Tuinlogica.

In beide vestiging is er een uitgebreide en groeiende collectie met materialen over Duurzaamheid. Deze zijn voorzien van een speciaal gemaakt rugetiket ter herkenning.

Open Huizen

Zowel in Beverwijk en Heemskerk laten we, samen met onze culture partners, graag zien wat we in huis hebben. Dat deden we in 2023 in Beverwijk samen met het Centrum voor de Kunsten, Kennemer Theater en de Grote Kerk in januari. Onder het gezamenlijke motto ‘Oh, ik wist niet dat…’ werden bezoekers verrast, geïnformeerd en geënthousiasmeerd over het veelzijdige aanbod.

In september was het Open Huis in Heemskerk, samen met het Cultuurhuis. Voor jong en oud was het aanbod divers.

KankerCafé

Voor mensen die kanker hebben of gehad hebben was in deze regio weinig gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Samen met Bibliotheek IJmond Noord is oncologiefysiotherapeut JoAnne van Yperen in 2022 van start gegaan met het Kankercafé opgezet. Voor iedereen die kanker heeft of had en voor hun naasten. In 2023 werden er, onder het genot van een kopje koffie of thee, diverse thema’s besproken. Uiteraard is er ruimte om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Samen breien

Waarom zou je alleen thuis zitten met een brei- of haakwerk, als je ook gezellig samen met andere mensen aan de slag kunt? Sinds november 2022 schuift een groepje dames gezellig elke donderdagochtend aan in de Bibliotheek rond de tafel. Dit voorkomt niet alleen eenzaamheid, ze inspireren en helpen elkaar ook.

Info-uurtjes

Home-Start, Buurtgezinnen en het Taalhuis bundelden in 2023 de krachten in de Bibliotheek. Met dit mooie initiatief zijn inwoners van Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee op de hoogte van deze projecten en activiteiten in de buurt.

Buurtgezinnen koppelt steungezinnen aan gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraaggezinnen).

Home-Start biedt ondersteuning aan gezinnen met inzet van getrainde vrijwilligers.

Het Taalhuis zorgt voor een uitgebreid aanbod op het gebied van taal, rekenen en geld en digitale vaardigheden.

Geheugenkabinet

In bibliotheekvestiging Beverwijk is een kast met boeken en folders over dementie aanwezig. In deze dementiekast vind je ook informatie van Stichting Alzheimer Nederland, Uitjezorg IJmond en informatie over het trefpunt in De Stut en andere regionale trefpunten. De dementiekast is onderdeel van het Geheugenkabinet. Het Geheugenkabinet heeft op de 1e en 3e dinsdagmiddag van de maand een vragenuurtje. Hier kunnen mantelzorgers en andere verzorgenden of geïnteresseerden terecht met vragen over het geheugen of dementie.