TERUGBLIK OP

2021

HE! Wat leuk dat je
ons jaarverslag
opent!

Helaas is het jaarverslag beter te zien op je PC, dus sla snel de laptop open of start je pc!

Bekijk je het jaarverslag op je Tablet? Draai dan je scherm om!

Ontmoeting en Debat

De Bibliotheek als platform om kennis te delen
Onze dienstverlening reikt verder dan onze muren: we trekken naar buiten om mensen te bereiken die niet vanzelf de Bibliotheek bezoeken.

Ouderen

In het kader van de uitgebreide activiteitenreeks voor senioren Winter op ’t plein, Lente op ’t plein en Zomer op ’t plein gaven neerlandica Joni Zwart en voormalig leraar Nederlands Jaap Tesselaar op maandagmiddagen diverse, gratis te volgen lezingen rond literatuur en cultuur. Vanwege corona gebeurde dat tot de zomer online. Later dit jaar nam voormalig stadsdichter Isa van Klaveren het van Joni Zwart over.

Tussen 18 januari en 16 augustus stonden de volgende (online) lezingen op het programma:

 • Winter in de literatuur (27 deelnemers)
 • Schatgraven in de poëzie (Nationale Poëzieweek: 14 deelnemers)
 • Liefde in de literatuur (26 deelnemers)
 • Een nieuw geluid in de literatuur (22 deelnemers)
 • Reizen in boeken (13 deelnemers)
 • Kunst in boeken (10 deelnemers)
 • Zes lezingen rond de literatuur en cultuur van achtereenvolgens
 • Ierland (29 deelnemers)
 • Portugal (24 deelnemers)
 • Italië (30 deelnemers)
 • Griekenland (32 deelnemers)
 • Oostenrijk (30 deelnemers)
 • Zweden (33 deelnemers)

Community Duurzaamheid

Door community’s te faciliteren kan de Bibliotheek functioneren als een platform voor inwoners om kennis met elkaar te delen. De activiteiten van de community Duurzaamheid die de Bibliotheek ondersteunt, werden in samenwerking met Beverwijk Duurzaam georganiseerd. Nog altijd is Beverwijk Duurzaam voor de Bibliotheek een belangrijke gesprekspartner vanwege hun expertise en uitgebreide netwerk van mensen en organisaties die zich eveneens richten op duurzaamheid in brede zin.

In het kader van het project Duurzaamheid overhandigde de Bibliotheek een collectie boeken over ecologisch tuinieren aan buurthuis Wijk aan Duin, waar een ecologische buurttuin is aangelegd. Ook organiseerden we een lezing waar Rob van Holstein kwam vertellen over zijn ervaringen bij en met het opruimen van een miljoen blikjes en ander zwerfafval in het Westland. Voor vestiging Heemskerk hebben we eind 2021 nog een flinke collectie boeken aangeschaft voor in de kast Duurzaamheid.

Nieuwe Community's

Er zijn in 2021 twee nieuwe community’s gevormd. De community Online Boekenclub kwam tot stand nadat de Bibliotheek een direct mail met een oproep naar de leden stuurde. De community Lokale Schrijvers ging dat jaar vanwege de coronamaatregelen nog niet van start.

 

Ondersteunen en faciliteren van activiteiten door kinderen

100-Talenten-Bibliotheek
De kinderen van de 100-Talenten-Bibliotheek organiseerden dit jaar twee activiteiten. De Boeken-escaperoom leverde veel geblader en gezoek in boeken op. De sleutel om uit de jeugdafdeling te ontsnappen is gevonden!  

Het spreekt voor zich dat wij als ondersteuner en platform voor kinderen om zelf activiteiten te organiseren voor 2021 een groter aantal activiteiten voor ogen hadden, maar de coronamaatregelen, de verbouwing van de Bibliotheek en het sluiten van de scholen stonden dit doel helaas ernstig in de weg.

Open Podium

Samen met het Cultuurhuis in Heemskerk organiseerde de Bibliotheek op 11 september een feestelijk Open Huis, de Cultuurcarrousel, dat in het teken stond van cultuur en literatuur. Bezoekers konden kennismaken met lokale schrijvers en hun boeken laten signeren. Voor leeskringen en andere geïnteresseerden organiseerden we een workshop Poëzie Lezen met dichteres Ellen Deckwitz. Bibliotheekinnovator Karen Bertrams gaf een workshop Hoe je samen lezen leuk maakt en tot slot gaf jeugdillustrator Sanne te Loo een workshop tekenen aan kinderen.