Terugblik op 2022

He! Wat leuk dat je
ons jaarverslag
opent!

Helaas is het jaarverslag beter te zien op je PC, dus sla snel de laptop open of start je pc!

Bekijk je het jaarverslag op je Tablet? Draai dan je scherm om!

Ontmoeting en Debat

De Bibliotheek als platform om kennis te delen
Onze dienstverlening reikt verder dan onze muren: we trekken naar buiten om mensen te bereiken die niet vanzelf de Bibliotheek bezoeken.

Ouderen

‘Een leven lang leren’ geldt natuurlijk ook voor ouderen. Daarom organiseerde de Bibliotheek in samenwerking met diverse partners diverse activiteiten voor die groep.

Boekenweek-tea

Tijdens de Boekenweek was er op dinsdag 12 april in Ontmoetingscentrum De Stut een Boekenweek- tea voor senioren. Het thema is Eerste liefde. Onder het genot van koffie/thee en lekkere hapjes werden gedichten en korte verhalen voorgelezen.

Lente op ’t plein:

Drie literaire middagen door Fransje Boot en Jaap Tesselaar in maart, april en mei. Programma:

  1. Klassiekers: wat is eigenlijk een klassieker en welke zou iedereen gelezen moeten hebben?
  2. Eerste Liefde, bespreking van boeken naar aanleiding van de Boekenweek
  3. Verhalen voor het slapengaan, boeken die je in korte tijd kunt lezen zijn en die toch zeer de moeite waard zijn.

Zomer op ’t plein

Veel activiteiten voor ouderen, die gedurende het jaar georganiseerd worden, stoppen in de zomervakantieperiode. Voor de derde zomer op rij organiseerde Bibliotheek IJmond Noord daarom samen met Stichting Welzijn Beverwijk, Kennemer Theater en Centrum voor de Kunsten Zomer op ’t plein.

In juli en augustus waren er op vier maandagmiddagen per keer steeds twee verschillende kunstzinnige workshops en diverse andere activiteiten op het gebied van beeldende kunst, dans, film en fotografie, literatuur, muziek, reizen of theater. De middagen werden afgesloten met een gezamenlijke presentatie. In totaal deden er 95 bezoekers aan mee.

 

Workshops 25 juli: zomerse klassieke wereldmuziek en een workshop tekenen met soft pastelkrijt.

Lezing door de lokale auteur Ronald van Dalfsen.

Workshops 1 augustus:

Workshop werelddans en workshop Woordenreis

Lezing: Ruysdaels Gezicht op Beverwijk

Workshops 8 augustus:

Workshop waarin je zelf door middel van diverse (beeldende) kunstactiviteiten kon onderzoeken of alles wat groter, luider of kleurrijker is nou ook altijd beter is en een dansworkshop rond diverse dansstijlen.

Lezing:

Symboliek van bloemen en planten in kunst en cultuur. Welke rol spelen ze daarin?

Workshops 15 augustus:

15-08: Workshop musicalgeschiedenis en dans.

Lezing Met boeken de wereld over door auteur Lidewijde Paris.

"Tijdens Zomer op ’t Plein hebben we weer veel ouderen mogen ontvangen die gedurende vier weken verschillende workshops gevolgd hebben. Het was heel fijn om na afloop van iedere middag te zien dat iedereen bleef naborrelen om samen gezellig de middag af te sluiten."

Reisloket

Het Reisloket was op maandagmiddag 20 juni in vestiging Beverwijk en dinsdagmiddag 28 juni in vestiging Heemskerk aanwezig. Met welke bus kan ik naar mijn familie? En hoe zit dat nou met de OV-chipkaart? Bij het Reisloket konden ouderen met vragen over het openbaar vervoer terecht. Hiervan werd goed gebruikgemaakt.

Community Duurzaamheid

Door community’s te faciliteren kan de Bibliotheek voor inwoners functioneren als een platform om kennis met elkaar te delen. De spreekuren van de community Duurzaamheid die de Bibliotheek ondersteunt, werden in samenwerking met EcoBeverwijk en EcoHeemskerk georganiseerd. Nog altijd is EcoBeverwijk voor de Bibliotheek een belangrijke gesprekspartner vanwege hun expertise en uitgebreide netwerk van mensen en organisaties die zich eveneens richten op duurzaamheid in brede zin.

In beide vestigingen is er een uitgebreide en groeiende collectie met boeken over duurzaamheid. Deze zijn ter gemakkelijke herkenning voorzien van een speciaal gemaakt rugetiket.

KankerCafé

Voor mensen die kanker hebben of gehad hebben was in deze regio voorheen weinig gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Daarom heeft oncologiefysiotherapeut JoAnne van Yperen in 2022 samen met Bibliotheek IJmond Noord een Kankercafé opgezet. Voor iedereen die kanker heeft of had en voor hun naasten.
Elke maand is er onder het genot van een kopje koffie of thee een presentatie over een ander thema. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

Samen breien

Waarom zou je alleen thuis zitten met een brei- of haakwerk als je ook gezellig samen met andere mensen aan de slag kunt? Sinds november 2022 schuift een groepje dames gezellig elke donderdagochtend in de bibliotheek rond de tafel aan. Dit voorkomt niet alleen eenzaamheid, ze inspireren en helpen elkaar ook.

Ondersteunen en faciliteren van activiteiten door kinderen in de 100-Talenten-Bibliotheek

De kinderen van de 100-Talenten-Bibliotheek organiseerden dit jaar minder activiteiten dan gepland. Gelukkig konden we 2022 afsluiten met een zeer succesvolle speurtocht met blacklight.

"Waar ik persoonlijk heel blij van werd was de constatering dat het in december weer lekker druk was op de jeugdafdeling. In coronatijd is het hele leven voor iedereen veranderd, met als resultaat dat het daar regelmatig erg rustig was. Toen we de blacklight-speurtocht hadden veranderde dat. Kinderen (en ouders) kwamen er voor naar de bieb! Top, die plek waren we voorheen ook altijd!!"
"De school krijgt een krat met boeken ter voorbereiding. De kinderen zijn enthousiast en komen vaak dezelfde dag of dezelfde week na het bezoek al terug om boeken van de desbetreffende auteur of illustrator te lenen. Als ik de groep heb begeleid, komen de kinderen altijd even gedag zeggen en om aan te geven hoe leuk ze het vonden. Het is elk jaar weer een feestje!"