Terugblik op 2023

Lezen en Literatuur

De Bibliotheek organiseert leesstimuleringsprojecten voor diverse doelgroepen
Lezen prikkelt de fantasie en brengt ontspanning. Lezen helpt tegen eenzaamheid. Wie leest ontdekt een andere wereld. Maar wat als je niet of nauwelijks kunt lezen?

Leesbevorderingsactiviteiten

We brachten de Boekenweek onder de aandacht van het publiek en hadden leuke activiteiten, zoals een Boekenproeverij en een goedbezochte schrijfworkshop. Tijdens de Maand van de geschiedenis deelden we het magazine van de maand van de Geschiedenis uit.

Om het leesniveau tijdens de vakantie op peil te houden organiseerde de Bibliotheek de Zomerleesbingo. Voor elk kwartier lezen kon je een vakje aankruisen en bij vijftien vakjes is het bingo! In 2023 is er een recordaantal Zomerleesbingokaarten ingeleverd. In totaal zijn er 132 kinderen uit de regio IJmond Noord geweest die bingo hadden en een leuke verrassing kregen bij het inleveren van hun bingokaart.

De tijdens de actie Heel Nederland Leest waren de gratis verkrijgbare boekjes Sonny Boy van Annejet van der Zijl en het jeugdboek Het Pungelhuis van Annet Huizing snel op.

Nationale Voorleesdagen

Tijdens de landelijke campagne Nationale Voorleesdagen stond het prentenboek Maximiliaan Modderman geeft een feestje van Joukje Akveld centraal. Op 10 januari gaf illustrator Philip Hopman tijdens een informatieavond voor leidsters van kinderdagverblijven en peutercentra en leerkrachten van de kleutergroepen van het basisonderwijs een inspirerende workshop.

Tijdens de Voorleeshalfuurtjes werd er uit het prentenboek voorgelezen en kregen nieuwe (jonge) leden een vingerpopje van Maximiliaan cadeau.

Het Zoldertheater sloot de succesvolle Voorleesdagen af met een voorstelling ‘Circus Roos en Eddie’ in café De Zon in Wijk aan Zee. Hierbij waren ruim 30 deelnemers aanwezig.

Kinderboekenweek Bij mij thuis

Elk jaar bezoeken basisschoolklassen uit Beverwijk, Wijk aan Zee en Heemskerk de Bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek voor een ontmoeting met een schrijver of illustrator van kinderboeken. Waarom? Om kinderen nader kennis te laten maken met de Bibliotheek, om hun leesplezier te vergroten en om hen te laten kennismaken met andere boeken. En natuurlijk ook om hen te laten horen en zien wat er allemaal komt kijken bij het schrijven of illustreren van een mooi kinderboek. En dat werkt, getuige reacties als ‘Het was supergaaf’ en ‘Ik vond het hartstikke leuk!’.

Tijdens deze Kinderboekenweek van 4 tot en met 15 oktober kwamen er 49 groepen 5/6 uit het basisonderwijs naar Bibliotheek IJmond Noord om kennis te maken met het werk van schrijvers Janneke Schotveld, Martine Letterie, Rian Visser, Thijs Goverde en Ruben Prins en illustartors Charlotte Dematons, Juliette de Wit, Marieke Ditshuizen, Georgien Overwater, Tjarko van der Pol, Kees de Boer, Martijn van der Linden, Sanne te Loo en Helen van Vliet.

Zondag 15 oktober vierde de Bibliotheek IJmond Noord samen met het Kennemer Theater, KEK en het Centrum voor de Kunsten Beverwijk een spetterend Kinderboekenweekfeest. Zo gaf Yvonne Zomerdijk een workshop met wat vooral niet Bij mij thuis mag, namelijk tekenen en kleuren op muren, stoelen en tafels. Hier kon dat juist wel, want hier zijn bijvoorbeeld de tafels van karton. Ook schrijfster Femke Dekker van de kinderboekenserie De Magische Bibliotheek kwam een leuke schrijfworkshop geven.

Scoor een boek

Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook van groot belang. Maar hoe maak je kinderen enthousiast om (veel) te lezen? Daar draait het om in het leesproject Scoor een Boek!, waarin lezen en voetbal een gouden combinatie vormen. Leerlingen van groep 5 en/of 6 gingen zoveel mogelijk boeken scoren. Naast het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen zo ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

Deze leesbevorderingsactiviteit werd succesvol afgesloten met een spelmiddag in de vestiging in Heemskerk, waar meer dan 50 kinderen deelnamen aan tafelvoetbal, stopmotionfilmpjes maakten, hun eigen of favoriete clubshirt inkleurden en nog veel meer!

Schippers zonder water

Schippers zonder water is een schrijverscollectief. Elke eerste zaterdag van de maand komen ze bijeen in de bibliotheek in Beverwijk om samen te schrijven. Iedereen die (mee) wil schrijven is van harte welkom.

Dit collectief probeert voor elkaar nét dat kleine zetje te zijn om (meer) te gaan schrijven. Je kunt er brainstormen, delen, reageren, schrijven, schaven of schrappen.