Terugblik op 2022

He! Wat leuk dat je
ons jaarverslag
opent!

Helaas is het jaarverslag beter te zien op je PC, dus sla snel de laptop open of start je pc!

Bekijk je het jaarverslag op je Tablet? Draai dan je scherm om!

Kennis en Informatie

De Bibliotheek stelt kennis en informatie ter beschikking.

Lokaal historisch erfgoed onder de aandacht brengen

Tussen juni en september zijn in samenwerking met Stichting Oer-IJ vier fietstochten onder leiding van een gids georganiseerd.

In 2022 zijn er onder de naam De Lonkende Leestafel leestafels gehouden. Ontmoeten en het delen van kennis en talent staan centraal in deze bijeenkomsten. In februari was er een lezing over historisch Wijk aan Zee met oude ansichtkaarten in Dorpshuis De Moriaan, in maart stond de Nederlandse taal centraal en in april was er een workshop en lezing in de Buurttuin Heemskerk. Ontmoeten en het delen van kennis en talent staan centraal in deze bijeenkomsten. Deze leestafels zijn een samenwerking met Welzijn Beverwijk, MET Heemskerk en Dorpshuis De Moriaan. Zo bundelen wij onze krachten en proberen wij een bredere doelgroep te bereiken.

In april is de wekelijkse Lonkende Leestafel in Nieuw Akerendam in Beverwijk op verzoek van oud-deelnemers weer opgestart. Elke week leest een vrijwilliger daar voor en gaat er in gesprek met een groep van zeven bewoners.  De deelnemers hechten veel belang aan deze bijeenkomsten.

Tot slot werd Chateau Marquette bezocht door de jonge leden die aan het TalentenLab meededen. Zij kregen een rondleiding en deden er inspiratie op om het kasteel na te bouwen in Minecraft.

Zelfredzaamheid van ouderen verhogen

Het verhogen van de zelfredzaamheid van ouderen in ruime zin en ouderen een podium bieden voor ontmoeting zijn belangrijke doelen voor de maatschappelijke bibliotheek. Zo zijn er in de Bibliotheek waardevolle ontmoetingen en informatieve bijeenkomsten georganiseerd die de zelfredzaamheid verhogen.

Digitale inclusie

Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is een belangrijk middel om burgers te helpen hun weg te vinden in de digitale samenleving en om de digitale inclusie te vergroten. Dankzij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) vonden meer unieke bezoekers de weg naar de Bibliotheek. In 2022 stelden burgers uit Beverwijk, Wijk aan Zee, Heemskerk en Uitgeest daar 149 IDO-vragen.