De Bibliotheek stelt kennis en informatie ter beschikking.
Samen met Probiblio en PhiFactory zijn wij in 2023 een traject aangegaan ‘Van ambitie naar praktijk’. In dit traject formuleren wij onze visie, ambitie en strategie op het gebied van duurzaamheid en vertalen die naar de praktijk. Vervolgens brengen we de kansen in kaart om de eerste stappen te zetten in het realiseren van deze ambities. Een belangrijke eerste stap in dit traject is het verduurzamen van onze eigen bedrijfsvoering. Ons belangrijkste doel in deze fase is het behalen van het Duurzaam Gastvrij certificaat. Duurzaam Gastvrij is een duurzaamheidskeurmerk voor de vrijetijdssector in Nederland. Het keurmerk wordt onderschreven door Green Key.
Voor het behalen van het Duurzaam Gastvrij certificaat geldt dat wij moeten voldoen aan alle verplichte normen en een aantal optionele normen. De verplichte normen zijn basis milieunormen, zoals het registreren en besparen van gas, water en elektra en het verminderen van de hoeveelheid (rest)afval.
De optionele normen gaan een stap verder. Hieronder vallen maatregelen zoals het gebruik maken van duurzame energie, het gebruik maken van zeepdispensers, of het zelf zuiveren van afvalwater. Onze ambitie is om uiteindelijk het gouden certificaat te behalen!
In het kader van dit speerpunt zijn er in 2023 diverse activiteiten aangeboden, zoals de Duurzame lentemarkt en tijdens de Nationale Klimaatweek waren we aanwezig in de Bespaarwinkel in de Breestraat in Beverwijk met een workshop Art journaling, waarbij afgeschreven prentenboeken allerlei creatieve manieren werden versierd.
De workshop boekvouwen tijdens het Klimaatfestival Heemskerk in november was een groot succes. In 1,5 uur hebben de deelnemers een prachtig kunstwerk gemaakt met afgeschreven boeken van de Bibliotheek. Dus de boeken die toch al heel vaak zijn uitgeleend krijgen zo een tweede leven!
Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) is een belangrijk middel om burgers te helpen hun weg te vinden in de digitale samenleving en om de digitale inclusie te vergroten. Dankzij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) vonden meer unieke bezoekers de weg naar de Bibliotheek.
In vestiging Heemskerk is er als pilot wekelijks een IDO-spreekuur gehouden van twee uur op het Serviceplein van Gemeente Heemskerk. Bij deze pilot werden mensen ontvangen, geholpen, ondersteund en/of direct doorverwezen van of naar het Serviceplein van de gemeente.
In vestiging Beverwijk wordt dit digitaal inloopspreekuur van anderhalf uur georganiseerd en bemand door een mediacoach van de Bibliotheek.
Daarnaast hebben er in 2023 de volgende activiteiten plaatsgevonden:
Durf Digitaal – Informatiemarkt: Op 13 maart 2023 hebben vier medewerkers van de Bibliotheek een voorlichtingsbijeenkomst over het digitale aanbod van de Bibliotheek georganiseerd. Aan de orde kwam het gratis (digi)tale cursusaanbod.
IDO – Voorlichtingsmarkt Nova Collega: In samenwerking met het NOVA College wordt ieder jaar een samenwerkingsmarkt georganiseerd, waarbij de Bibliotheek ook een ‘marktkraam’ bemand over het IDO. Studenten worden geïnformeerd over het bestaan en het nut van het IDO en op welke manier zij er gebruik van kunnen maken.
Belastingenpresentatie: In maart 2023 is er een presentatie gehouden in samenwerking met juridische medewerkers van de gemeente Beverwijk over de belastingaangifte.
In 2023 zijn er onder de naam ‘de Lonkende Leestafel’ leestafels gehouden met in februari een lezing over de geschiedenis van Beverwijk en Heemskerk, met aandacht voor twee oude kastelen: Meerestein en Oosterwijk. Deze lezing werd gegeven door experts van de Historische Kring Heemskerk en Historisch genootschap Midden-Kennemerland.
In april stond de muzikale vertelvoorstelling op het programma. Dit was een hedendaags vluchtverhaal met een soortgelijke vertelling uit de Tweede Wereldoorlog.
In juni kwam samen met Bosw8er Evert-Jan Woudsma de natuur tot leven. De kasteeltuinen en het Park Assumburg werden bezocht.
Aan deze leestafels hebben 41 deelnemers meegedaan.
Tijdens Beverwijk uit de Kunst (BUK) werden er presentaties gegeven over het boek Sara Burgerhart en diens auteurs. Hieruit volgend ontstond een leeskring die drie keer bij elkaar kwam in de Bibliotheek, onder begeleiding van Jaap Tesselaar, om samen dit boek te bespreken. Dit sloot mooi aan bij de bijzondere eerste druk van het boek Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart door Betje Wolff en Aagje Deken die wij in ons bezit hebben en is geplaatst in een vitrine.
Die vitrine kregen we van het Nederlands Literatuurmuseum, het velours kleed waarop het boek ligt komt uit de inboedel van een huis en het kussentje waarop het boek ligt is gevuld met piepschuimballetjes afkomstig uit een kapotte zitzak waarvan we de inhoud gebruiken om andere zitzakken weer een beetje stevigheid te geven. Dat is een circulaire oplossing!
Het verhogen van de zelfredzaamheid van ouderen in ruime zin en ouderen een podium bieden voor ontmoeting is een belangrijk doel voor de maatschappelijke bibliotheek. Zo zijn er in de Bibliotheek waardevolle ontmoetingen en informatieve bijeenkomsten georganiseerd die de zelfredzaamheid verhogen.